Stappenplan bij de aanpak van hoofdluizen.

 1. Hoofdluizen worden steeds gemeld door de ouders aan de klasleerkracht of de directie. Ook de leerkracht heeft aandacht voor mogelijke besmettingen. (jeuk, zichtbare neten , levende luizen). Door het probleem tijdig te melden kan veel leed voorkomen worden.
 2. Indien er verdachte of duidelijke gevallen zijn waarschuwt de leerkracht de kinderverzorgster en brengt de directie hiervan op de hoogte.
 3. De kinderverzorgster controleert de leerling en indien nodig de hele klas. Bij ernstige besmetting worden ook broers/zussen van de leerling nagekeken.
 4. Indien er levende luizen worden vastgesteld zullen de ouders verwittigd worden om hun kind te komen ophalen. Na behandeling thuis mag het kind ook meteen teruggebracht worden naar school.
 5. Indien er neten worden vastgesteld behandelen de ouders het kind en verwijderen de dode neten.
 6. In beide gevallen worden brieven meegegeven voor de ouders:
  1. één brief voor ouders waarvan de kinderen neten/luizen hebben
  2. één brief voor ouders waarvan de kinderen in een klas zitten waar neten/luizen gevonden werden
 7. Er volgt een nacontrole door de kinderverzorgster.
Preventief krijgen alle kinderen bij inschrijving een luizenzak van licesafe cadeau om hun jassen, mutsen en sjaals in op te bergen.
Indien je nog vragen hebt of inlichtingen wilt, zijn de schoolverpleegkundige en de schoolarts je graag ten dienste! Je kan ze tijdens de kantooruren bereiken via het nummer 089/77.97.30